Hoşgeldiniz... Damsız girilebilir, ilk ve sonraki içkiler de bedava

2 Nisan 2011 Cumartesi

İlişki Deyip Geçme...

Sosyal Medya denen platform, çok büyük çoğunlukla ilişkilerle beslenen bir yapı. Eski sevgililer,yeni sevgililer,müstakbel sevgililer, eski orospu çocuğu sevgililer, yeni sevgililerin gelecekte devamlılık kazanacak şimdiki , dönemsel orospu çocuklukları, müstakbel sevgiliyi kapan orospular ve burada sıralayamayacağımız kadar uzun ve karmaşık bir kombinasyon listesi. 

Bu kesimin dışında kalan bir de " Ben dünyayı çok önemsiyorum, bunlar ne ki? daha ciddi işlerle uğraşalım" tipleri var. Bunlara göre yukarıdaki muhabbetler ergenlere özgü magazinel bir suni gündem. Afrika'da açlar, Dağlarda Kürtler, Japonya'da Tsunamizedeler, öldürülen kadınlar, çocuklar, hayvancıklar varken bunlardan bahsetmek ya a-politiklik ya da şımarıklık. 

Gerçekten öyle mi? Bu ilişki denen ve birçoğunca bu denli önemsenen, zaman zaman yataklara düşürüp, zaman zaman kendini arabesk işkencelere boğan, bulutların üzerinde uçuran ama yerin yedi kat altında magma sıcaklığında yakan ilişkiler gerçek dünyadan bu kadar kopuk mu? 

Bence hiç değil... 

Bu entellektüel kelebekler dahil olmak üzere herkesin hayat görüşünü şekillendiren en önemli temel,  yaşadıkları veya yaşamak isteyip de yaşayamadıkları ilişkiler olmuştur. Onlara sorarsan okuyup hatmettikleri binlerce kitap , izledikleri açık otorumlar, katıldıkları gösteriler, biber gazları,polis copları falan bir sürü hikaye anlatacakladır ama dön dolaş işin temelinde iki bacak arasından başka da bir şey yoktur. Ortasından sallanan bir şey olsun olmasın, kız erkek herkes için durum budur.. 

Ben bugüne kadar gördüğüm kendi cinslerimden örnek vermem gerekirse; Kızın Abisi falanca derneğe, görüşe yakındır hemen yalakalık için o tarafa yanaşır, yanaşmak yetmez iki kelime konuşabilmek için de bir şeyler bilmek lazım okur, kız hayvanseverdir, bizimki hayvan barınaklarından çıkmaz, kız çevrecidir , bizimkini bıraksan bütün ülkenin pillerini, pet şişelerini toplayacak, kız Devrimcidir, bizimkinin elinde Cumhuriyet gazetesi, dudağının üzerinde bıyık Kardeş Türküler dinliyordur. Tüm bunlara ayak uydurmak için de illa bu dnyalar ile ilgili birşeyler öğrenmesi, bir kaç süslü laf edebilecek kadar konulara hakim olması gerekir. 

Bunlar başlangıçta çok avam ve basit gelebilir ama bu aşamadan sonra bazıları o gazla okudukları şeylerden, bulundukları ortamdan gerçek anlamda etkilenmeye başlar ve bir süre sonra gerçekten de benimseyip bir süre sonra ilişkilerden bahsedenler ile taşak geçmeye başlarlar. E ulan sen, mahallenin aşık olduğun kızı postal ve kot pantolon ile geziyor diye bütün Lacoste, Guccileri yer bezi yapıp kendine yeni gardrop dizmedin mi? Serdar ortaç ile eller havayadan, Rock Müziğe yatay geçiş yapıp şarkı adları, toplulukları ezberliyeceğim diye kulağının anasını sikmedin mi? Bu dönemden geçtin ha sonra bu dönemi sevip orada kalmış olabilirsin ama geçtin . ..

Benim mesela bir kısım hemcinsim de olayı daha değişik ele alır. Yakışıklıdır , hoştur ama asosyaldir. Bir kıza nasıl davranması gerektiğini bilmez, nasıl konuşacağını bilmez, muhtemelen bir kızla beraber olacak olsa kızın eli sütyenine gittiğinde bizimki boşalmıştır bile. İşte entel duruş bir de bu tiplerin en büyük kozudur. "Ben böyle şeyleri hiç siklemem dünyanın amına koymakla meşgulum " duruşudur bu. Büyük laflar etmeye, kendilerini kasmaya bayılırlar. Abazalıktan geberirler ama sex dünyanın en basit şeyiymiş gibi davranırlar. Mesela entel meyhanelerde falan bunlardan çok vardır. Hasbelkader bu tavırlardan etkilenen hatunlara köpek muamelesi çekip, zehir gibi tiplere iki karışık politik nutukla kör cahil muamelesi yapmak da bunların vazgeçilmez tavırlarıdır. Muhabbet mutlaka ilişki denen şeyin emperyalist düzenin bir dayatması olduğuna , cinselliğin de geri kalmış toplumların tabusu olduğuna gelir ve iki üç duble ile kayan ağızlar ile ama mutlaka umursamaz bir tavırla  "Hadi madem yapacak bişeyimiz yok biz de gidip sevişelim bari" konumuna gelirler. 

Bunlara kapılanların da günün sonunda kazancı , daha önce ilgilenmedikleri konularla, o gördükleri cahil muamelesinde yırtmak için ilgilenmek zorunda kalmalarıdır ki bu da kişiinin dünya görüşüne ciddi anlamda katkıda bulunur. Günün sonunda ortamın dandikliğinin farkına varmış olsa bile elinde alternatif ve kimi yönleri ile benimsenebilecek bir dünya görüşü kalmıştır. 

Her zaman bu kadar karmaşık olmayabilir. Fenerbahçe'li bir adama aşık olan kız da hayatta en nefret ettiği şey futbol iken sırf sevgilisinin muhtemel ruh halini tahmin etmek için , aynı adamın hayatını, çevresindeki arkadaşlarını oluşturan Fenerbahçe'lilik olgusuna Fransız kalmamak için maçları takip etmeye, kimin lider olduğuna, hangi orospu çocuğu hakemin hangi maçta hangi penaltıyı vermediğine kafa yormaya başlarlar. Hatta daha ileri gidip ofsaytı öğrenenler bile olmuştur. Ama günün sonunda ülkenin ciddi bir çoğunluğunu ilgilendiren ve her daim ilgilendirecek bir konuda fikir sahibi olmuşlardır artık. Bunca büyük bir ekonominin döndüğü, tüm markaların neresinden bulaşsak acaba dediği bu dünyadan haberdar olmak kötü bir şey mi? 

Demem o ki siz bakmayın entel,dantellerin, sofuların, aklı gidiklerin ilişki olayını bu kadar sikine takmaz hallerine. Bal gibi de takıyorlar çünkü aslında hepsinin kökeninde bu var.. 

O yüzden ilişki önemli şeydir, insana dünya görüşü kazandırır.... 

Önemseyin, önemsemeyenleri uyarın..... 

2 yorum: